WAT TE DOEN IN DE STREEK?

ALICANTE

Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Alicante. De ruim driehonderdduizend inwoners tellende stad is na Valencia de grootste stad van de Costa Blanca. Als stedentrip-bestemming zal je Alicante niet veel aangeprezen zien worden. Opvallend, omdat Alicante juist een leuke mix vormt van het dagelijks leven in de autonome regio Valencia vermengd met toerisme. Met de Explanada España heeft Alicante een wandelboulevard waar de Ramblas in Barcelona een puntje aan kan zuigen, het strand behoort tot de beste uit de regio en de stad heeft een geweldig uitgaansleven. Komt nog eens bij dat Alicante van alle steden in Europa misschien wel één van de beste klimaten kent. Regen komt in de zomer amper voor en zelfs in de wintermaanden is het vaak nog aangenaam genoeg om overdag op een terrasje te genieten van wijn en tapas.

PARKEREN IN ALICANTE

Houd er rekening mee dat Alicante een vrij grote stad is en dit gaat gepaard met verkeersdrukte en de bijbehorende parkeerproblemen. De hoeveelheid beschikbare parkeerplaatsen op straat in hartje Alicante is zeer beperkt. Wel zijn er voldoende parkeergarages. Ons advies is daarom om absoluut gebruik te maken van de parkeergarages in Alicante. Via borden (zie foto) langs de belangrijkste wegen wordt je gewezen op de parkeergarages en hoeveel plekken er op dat moment per parking beschikbaar zijn. Ga je met een brede, lange of hoge auto Alicante in? Houd er dan rekening mee dat er vaak een maximumhoogte geldt en dat de vakken, net als elders in Spanje, vaak vrij krap zijn.

TOP 10 BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN ALICANTE:

CASTILLO DE SANTA BÁRBARA

Hoog boven Alicante prijkt het kasteel van Santa Bárbara boven op berg Benacantil. Door de hoge ligging van ongeveer 166 meter was dit fort vroeger ideaal om onverwachte bezoekers op tijd te ontdekken en actie te ondernemen. Hoewel er bevindingen zijn gedaan die er op wijzen dat beginselen van Castillo de Santa Bárbara afkomstig zijn uit de negende eeuw, komt het merendeel echter uit de zestiende eeuw. Het kasteel is pas in het jaar 1963 opengesteld voor publiek, waarbij er tevens twee liften zijn geplaatst. De ingang voor deze liften bevindt zich in de berg die je bereikt via de wandeltunnel aan de Calle Jovellanos. Het kasteel is natuurlijk ook gewoon te voet te bereiken. (Volw: €3,00 – Kind 6-16j: 1,5€ - Kind -6 j: gratis) Klik hier voor meer info

EXPLANADA DE ESPAÑA

Flaneren doe je in Alicante op de Explanada de España. De prachtige geplaveide promenade trekt zowel overdag als ‘s avonds vele bezoekers die er kunnen wandelen vanaf de haven tot aan Canalejas Park. Door de ligging aan zee is er geregeld een iets wat verkoelend briesje te bespeuren, wat in een plaats als Alicante zeker in de zomer zeer welkom is. Her en der zie je locals een potje schaken, op één van de vele bankjes en stoeltjes worden gesprekken gevoerd, je kunt er verkoeling zoeken op een terras en er zijn een aantal kramen met snuisterijen te vinden. Wanneer de avond valt komt de romantiek naar boven en geldt het ook als een populaire ontmoetingsplaats. Explanada de España is zelfs hét symbool van de stad Alicante.

PLAZA DEL AYUNTAMIENTO

Dit belangrijke plein van Alicante heeft een zeer statige uitstraling. Het prachtige barokke stadhuis helpt hier aardig aan mee. Het werd in de achttiende eeuw gebouwd door architect Lorenzo Chápuli. De gebouwen aan de Plaza del Ayuntamiento worden goed onderhouden, zodat de waardevolle kenmerken uit de vorige eeuwen goed bewaard worden gebleven. Aan de ingang van het stadhuis is nog een bezienswaardigheid te vinden. Hier is namelijk een punt gemarkeerd als ‘Cota Cero’ vanwaar men voor verschillende Spaanse steden de hoogte boven zeespiegel meet. Een bezoek binnen wordt beloond met interessante archeologische bevindingen die er worden tentoongesteld.

BASILICA DE SANTA MARIA

Op oude resten van een moskee die er werd geplaatst tijdens de Islamitische heerschappij werd deze redelijk sobere basiliek de Santa Maria gebouwd. De bouwstijl laat zich omschrijven als gotisch, wat kenmerkend was voor de late middeleeuwse periode tussen de twaalfde en zestiende eeuw. De basilica de Santa Maria dateert ergens tussen de veertiende en vijftiende eeuw. Binnen zijn veel rijkelijk gedecoreerde kunstwerken te bewonderen, waaronder een gouden altaar uit de achttiende eeuw. De vele kunstwerken in deze basiliek zijn van onschatbare waarde en zeker de moeite van een bezoekje waard.

PLAYA DEL POSTIGUET

Mede dankzij dit mooie zandstrand is de stad Alicante een gewilde zomerse bestemming voor zon zoekers. Het strand is ongeveer 900 meter lang en ligt op een prachtige locatie, namelijk aan de voet van de berg ‘Monte Benacantil’ met daarop het kasteel ‘Castillo de Santa Bárbara’. Naast het relaxen aan zee leent het strand zich prima voor activiteiten als beachvolleybal. De voorziening zijn er prima te noemen. Je kunt er ligbedden en parasols huren en tijdens je verblijf houdt de strandwacht alles keurig in de gaten. Het enige nadeel is dat het er soms behoorlijk druk kan zijn.

EL BARRIO

Het begin van de wandeling naar het kasteel ‘Castillo de Santa Bárbara ligt in dit oude stadsdeel El Barrio. Deze meest traditionele wijk op Casco Antiguo na, kenmerkt zich met knusse en traditionele huizen waarbij veel kleur is gebruikt. Regelmatig trekken er tijdens de bloedprocessie parades door de El Barrio wijk waarbij tradities in ere worden gehouden. De vele straten en steegjes hebben veel niveau verschillen waarbij enkele trappen beklommen moeten worden. Hierdoor beland je dan soms zomaar op plaatsen waarbij het uitzicht fenomenaal mag worden genoemd.

CASCO ANTIGUO

De Oude Stad van Alicante is één van onze persoonlijke favoriete plekjes in de stad Alicante. Het is het gebied tussen de Rambla en Monte Benacantil, de heuvel waarop het Kasteel van Santa Barbara staat. Als je door Casco Antiguo loopt zul je de meeste bezienswaardigheden tegenkomen die Alicante rijk is. Hier vind je onder andere de Basílica de Santa María, het prachtige plein Placa de l’Ajuntament met daaraan een adembenemend mooi gemeentehuis en diverse pleinen waar je je eventjes aan het stadse leven onttrokken voelt. Probeer vooral openminded door de wijk te lopen. Ga niet volgens een vast plan van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid, maar laat je verrassen door de straten die soms een verrassend eigen gezicht tonen. Casco Antiguo is een must-do als je in Alicante bent.

MACA

Aan de Plaza de Santa María in het hart van de stad is het museum voor hedendaagse kunst te bezoeken. Volmondig draagt het museum de naam ‘Museo de Arte Contemporāneo de Alicante’. Het museum werd in 1976 opgericht door de Spaanse kunstenaar Eusebio Sempere die bekend stond om zijn abstracte werken en speelsheid met licht. Het museum huisvest zich in het Casa de la Asegurada, een gebouw uit de zeventiende eeuw. De van oorsprong barokke constructie werd in 1685 gebouwd. http://www.maca-alicante.es

PANORAMIS

Het gezellige winkelcentrum Panoramis ligt aan het eind van de wandelpromenade Explanada de España direct aan zee en naast de haven van Alicante. Naast het grote winkelaanbod zijn er een aantal entertainment bedrijven gevestigd en leuke restaurants en bars. Voor de allerkleinste is er zelfs een avonturenpark ‘Aventura Park Alicante’ te bezoeken waar ze zich uitstekend kunnen vermaken. http://www.panoramis.com

PASEÍTO RAMIRO

In Alicante zijn nog een aantal resten uit de geschiedenis te bespeuren. Zo is er bijvoorbeeld een deel van de verdedigingsmuren bewaard gebleven bij Paseíto Ramiro. Dit deel van de stad is te vinden tussen de straten Calle Jorge Juan en Calle Juan Bautista Lafora welke vlakbij het strand gelegen zijn. Het plein Ramiro Paseíto wat ook wel bekend staat als Paseo Ramiro of Mirror Ramiro had vroeger veel aanzien toen het was aangekleed als romantische tuin.

GUADELEST (1 UUR RIJDEN)

De naam klinkt als een romantische bestemming uit een film over Mexico. In werkelijkheid is het een dorpje met nog geen tweehonderd inwoners dat op 1 uur rijden van Busot goed is voor maar liefst 2 miljoen bezoekers per jaar. De voornaamste reden van al dit bezoek is de unieke ligging van het oorspronkelijk dorp, dat als een soort van kraaiennest in de bergen ligt en slechts te bereiken is via een tunnel in de rotsen. Vanuit Guadalest wordt je daarna getrakteerd op een formidabel uitzicht op de bergen en het iets lager gelegen stuwmeer van Guadalest. Op dit stuwmeer, dat te bereiken is één afslag voor het dorp Guadalest, kun je een boottocht maken met de Barco Solar, een volledig op zonne-energie aangedreven boot. Deze boottocht duurt 50 minuten en is alle dagen met uitzondering van zaterdag te maken elk uur vanaf 11u00 tot 18u00 (okt tot april tot 16u00). Meer informatie over deze milieuvriendelijke boottochten lees je op www.seacleaner.com/guadalest

CUEVAS DE CANALOBRE (40 MIN RIJDEN)

Deze in Busot gelegen kalksteengrotten vormen een fraaie verzameling van onregelmatig gevormde grotten met stalactieten en stalagmieten. Begeleide bezoeken – Volw € 6, Kind vanaf 5j €2,50 http://www.cuevasdecanelobre.com

FUENTES DE ALGAR

(WATERVALLEN VAN ALGAR OP 1 UUR RIJDEN) De Fuentes de Algar zijn gesitueerd op een korte rijafstand van Calpe in een prachtig natuurreservaat vlakbij Callosa d'En Sarria. Het land rond de watervallen is bedekt met velden van sinaasappels, citroenen en zogenaamde nisperos (gele zoete vruchten). De watervallen en het park zijn een ideale plaats om af te koelen, weg van de warme stranden. De route naar de watervallen is goed aangegeven vanaf Callosa d'En Sarria. Er zijn parkingfaciliteiten aan de vele restaurants onderaan het natuurreservaat. Pagina 16 van 18 Verder op de weg vindt u tevens een fabuleuze cactustuin die zeker en vast de moeite waard is om een bezoekje te brengen, dé place to be voor verse honing.

ALTEA (45 MIN RIJDEN)

Van alle stadjes langs de kust is Altea zeker één van de mooiste. Het gaat dan om de oude binnenstad met de prachtige Virgin del Consuelokerk, het plein voor de kerk (met fraai uitzicht over de stad) en de witte huisjes waar een groot aantal kunstgalerijen in te vinden zijn.

HUERTO DEL CURA (40 MIN RIJDEN)

Deze botanische tuin behoort tot de beste in haar soort en ligt in de prachtige plaats Elche. Een beroemde boom in het palmenpark is de Keizerlijke Palm. Volw: € 5, Kind: € 2,5 http://www.huertodelcura.com

PENYAL D’IFAC (1 UUR RIJDEN)

Wie langs de Costa Blanca rijdt en Calpe passeert die kan niet om deze gigantische kaap heen. Penyal d’Ifac (Peñón de Ifach) torent met een hoogte van ruim driehonderd meter ver boven de Middellandse Zee uit. Wie van een stevige wandeling houdt die kan in ruim een uur naar boven lopen. De ecologische omstandigheden op de rots zijn afwijkend van de rest van de Costa Blanca.

VILLAJOYOSA (35 MIN RIJDEN)

Als je foto’s van Villajoyosa (La Vila Joiosa) ziet dan is de kans groot dat je de plaats meteen herkent. Dat komt door de oude wijk aan het strand waar de huizen in diverse fraaie kleuren afsteken bij het zandstrand. Een wandeling door de stad is de moeite waard. Als je er toch bent moet je ook meteen een bezoekje brengen aan het chocolademuseum van chocoladefabriek Valor of aan het etnografisch museum.

VLOOIENMARKT VAN JALÓN OF XALÓ (1 UUR RIJDEN)

Binnen de Costa Blanca kun je uit een groot aantal markten kiezen om te bezoeken. De meeste van deze lokale markten hebben een aanbod dat helaas weinig onderscheidend is van de rest. De typische Spaanse jurkjes, de goedkope zonnebrillen en de tassen die wel heel veel op bepaalde dure merken lijken... je ziet ze overal. De vlooienmarkt die iedere dag in het dorp Jalón gehouden wordt is dan ook een verademing. Antiek, snuisterijen en kunst vormen de hoofdmoot van het aanbod. Wie op tijd is kan eerst nog even wijn gaan proeven in de er tegenover liggende wijncoöperatie.

BENIDORM (40 MIN RIJDEN)

You love it or you hate it. Een middenweg lijkt er niet te bestaan voor de uit hoogbouw bestaande vakantiestad Benidorm. Dit is massatoerisme in haar meest extreme vorm die je je voor kunt stellen. Daarmee is Benidorm eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich. Albir & Alfaz del Pi

ALBIR & ALFAZ DEL PI (50 MIN RIJDEN)

Alfaz del Pi werd oorspronkelijk gebouwd om de piraten tegen te houden die via Albir het land wilden binnenkomen. De naam Alfàs komt van het Moorse Alfaz wat vruchtbaar land betekent. En dat zie je terug in o.a. de overvloedig behangen sinaasappelbomen in de omgeving. De internationale jetset schrijdt elk jaar over de rode loper van het kwalitatief sterke Internationale Filmfestival tijdens de 1e week van juli, terwijl de liefhebbers van een echt goed glas wijn de Bodega van de beroemde wijnmaker Enrique Mendoza zeker niet mogen missen. De marmeren wandelpromenade met palmen wordt ook 'El paseo de las Estrellas' genoemd omdat er sterren zijn aangebracht met de namen van acteurs die in Albir zijn geweest ter gelegenheid van het filmfestival. Het klimaat is mediterraan en buitengewoon mild. De zachte en stimulerende temperaturen en een relatieve hoge vochtigheidsgraad van gemiddeld 65% zijn optimaal voor de gezondheid. De gemoedelijke sfeer is mede te danken aan het klimaat, de bewoners en de bezoekers het hele jaar door. Albir presenteert zich zelfbewust als een kleine mooie badplaats om van hieruit historisch gegroeide cultuurlandschappen, afwisselende natuur en markante steden te bezoeken. Het is onderdeel van een regio waar heel wat te ontdekken valt.